Çatlak, daha çok kadınlarda görülen bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Genellikle hamilelik döneminde olan bir sorun olarak düşünülse de durum böyle değildir. Ani kilo alıp vermede ve ergenlik dönemlerinde de görülmektedir. Geçirdiğimiz bazı hastalıklar, çatlak oluşumunda tetikleyici bir unsurdur. Yaşlılık, hareketsiz yaşam sürdürme ve kötü beslenme alışkanlığı da bazı sebepler arasındadır. Zamanla derinleşen çatlaklar, keskin çizgiler halinde gözle görülebilir bir hale gelir.
İçindekiler
Çatlaklar daha çok; kol bölgesinde, üst bacaklarda ve karın bölgesinde yoğunlaşır. Ani kilo alıp verme sonucu kol iç bölgesi, bel ve bacak daha çok çatlaklara maruz kalır. Lazerle çatlak tedavisi ile bu sorunun önüne geçilebilir. Bu tedavide değişik yöntemler kullanılmaktadır. Iconlazer yöntemi, karboksiterapi, fraksiyonel lazer, PRP yöntemi, biodermogenesi yöntemi, dermaterapi yöntemi ve pulsedye lazer yöntemi bunlardan bazılarıdır.
Bu tedavide yapılabilecek ilk şey çatlak analizi olmalıdır. Çatlağın derinliğine ve fazlalığına göre bir yöntem seçilmelidir. Çatlağın cinsine göre gerçekleştirilecek işlemde bölgede, hücre yenilenmesine gidilmelidir. Burada çatlakların rengi de oldukça önemlidir. Kırmızı renkli çatlaklarda, pulse boya lazer yöntemini kullanmak uygun olur. Beyaz renk çatlaklar için fraksiyonelerbium yağ lazer yapılır. Fraksiyonel karbondioksit lazer çatlak tedavisi, FDA tarafından onaylanmış bir yoldur. Bu yöntem, lazerle çatlak tedavisi için en başarılı yöntem olarak gösterilmektedir.
Cilt Çatlakları Neden Oluşur?
- Hızlı kilo alımı veya çocukluktaki ani büyüme atakları
- Gebelik
- Meme implantı ameliyatı
- Vücut geliştirme
- Steroid ilaçlar veya Cushing sendromu gibi hastalıklar nedeniyle vücutta yüksek miktarda Steroid bulunması
- Cilt liflerinizi zayıflatan ve olağandışı büyümeye neden olan Marfan sendromu isimli genetik bir hastalık
Cilt Çatlakları Nasıl Tedavi Edilir?
Dermatologlar, çatlakları daha az fark edilir hale getirmek için aşağıdaki prosedürleri kullanır:
- Kimyasal soyma
- Lazer tedavisi
- Mikrodermabrazyon
- Radyo frekansı
- Ultrason
Lazerle Çatlak Tedavisi Sonucu Oluşabilecek Etkenler Nelerdir?
Lazerle çatlak tedavisi ayda bir kez yapılır. Yapılan çatlak tedavisi sonrasında vücutta kızarıklıklar meydana gelir. Çok önemli olmayan bu kırmızılıklar kısa süre içerisinde geçer. Her hastanın cildinin iyileşme süreci, farklılık göstereceği için bu durum kişiye göre değişir. Genetik olarak şanslı kadınlarda yaşamı boyunca hiç çatlak olmazken, bazı şanssız kadınlarda 3-5 kilo alıp verdiklerinde bile çatlaklar oluşabilir.
Çatlak Tedavisiz Nasıl Geçer?
Çatlaklar, genellikle kuru cilt tipine sahip kadınlarda ve açık tenliler de sıklıkla görülür. Çatlak tedavisi için önceden önlem almak da bir yoldur. Sağlıklı beslenmek, yeterince A, C,E vitamini ve Omega 3 almak, bol su içmek, spor yapmak, duştan sonra vücudu nemlendirmek cildin esneme kapasitesini arttıran çeşitli etmenlerdir.
Lazerle çatlak tedavisi için fraksiyonel lazerden başka mikro iğneleme yöntemi de önerilmektedir. Bu uygulamada, deride milimetrik iğnelerle 1 santimetre karelik alanda, 300 tane mikro kanal açılır. Burada deriye sürülen vitaminler, büyüme faktörleri, kök hücreler ekstreleri ve peptitler açılan kanallardan geçerek derinin altına girer. Bunun sonucunda ciltte doku yenilenmesi ve kolajen üretimi sağlanır. Bu uygulama,6 ila 10 kez ve 2-3 hafta aralıkla yapılır. Tüm deri çatlaklarında %50’nin üzerinde başarılı sonuçlara ulaşılır.
Leave a Reply