Ciltte oluşan lekeler karşısında ne yapılmalı, neler yapabiliriz gibi bir çok soruya içeriklere yönlendirmeli şekilde bugün aklınızda ki soruları cevaplandırıyoruz. çeşitli nedenlerle lekeler oluşabilir. Bu lekeler, insanları rahatsız eder ve lekelerden kurtulma isteği duyulur. Lekeler, farklı nedenlerle oluşmuş olabilir.
İçindekiler
Doğum lekeleri, çiller, güneş lekeleri, cilt tahrişi sonrasında oluşan lekeler, egzamadan kaynaklı lekeler bunların başında gelmektedir. Günümüzde bu lekeler tedavi edilebilmektedir. Burada asıl önemli olan husus ise lekenin kaynağını, hangi sebepten oluştuğunu bilmektir.
Ölü derilerden kurtulmanın doğal yolları içeriğimize de mutlaka göz atın 🙂
Cilt Lekelerine Karşı Alınacak Önlemler
Cilt lekelerine karşı yaş ve cinsiyet fark etmeksizin herkesin alması gereken önlemler şu şekildedir:
- Güneşte uzun süreler kalmayın.
- Solaryumdan uzak durun.
- Olabildiğince güneş kremi kullanmaya özen gösteriniz.
- Parfüm, kolonya ve alkollü tonikleri vücudun güneş gören bölgelerinde kullanmayın.
- Lazer epilasyon, ağda, cilt bakımı gibi işlemlerden sonra cildinizi güneşten koruyun.
- Sivilce, akne ve siyah noktaları sıkmayın.
- Hamilelik döneminde uzun süre boyunca güneş ışınlarına maruz kalmaktan kaçının.
- Kullandığınız ilaçların neden olabileceği yan etkileri mutlaka okuyun. Güneşe karşı hassasiyet oluşturan bir ilaç kullanıyorsanız, güneş ışınlarından mümkün olduğunca kaçının.
- Cildinizi nemli ve temiz tutun.
- Güvenilir olmayan kozmetik ürünleri kullanmayın.
- Günde en az 2 litre su için.
- Güneş ışınlarının ciltte neden olabileceği zararlı etkileri en aza indirmek için koruyucu kıyafetler giyin ve şapka takın.
- UV ışınlarını engelleyen güneş gözlükleri tercih etmeye özen gösterin.
- Sigara ve alkolden uzak durun.
- Beslenmenize dikkat edin.
Cilt Lekeleri İçin Tedavi Önerileri
- Enzim peeling: Enzim peeling her tip melazma tipine uygulanabilir ve başarı oranı çok yüksek olan bir leke tedavisidir. Bu tedavide leke görüntüsünden sorumlu olan biyokimyasal süreçteki tirozinaz enzimi durdurulur. Bu sayede leke oluşumu tamamen durdurulur, mevcut lekeler ortadan kalkar. Her tip lekeye uygulanabilmekle beraber, yüzeysel melazmada çok daha başarılı sonuçlar elde edilir.
- Kimyasal peeling: Kimyasal peeling tedavisinde özellikle yüzeysel ve karışık tip melazma çok başarılı tedavi edilebilir. Kimyasal peeling tedavisinde amaç çeşitli meyve asitleri kullanılarak ciltte leke görüntüsüne neden olan fazlalıkların yok edilmesidir. Bu tedavide ciltte hafif soyulmalar olur. Bazen ihtiyaç halinde çok daha derin soyulmalar da sağlayabiliriz. Kimyasal peeling tedavisi yaz sonrası uygulanabilen bir tedavi yöntemidir.
- Mezoterapi: Mezoterapi melazmada en etkili tedavi yöntemlerinden biridir. Mezoterapide amaç, lekeli bölgedeki derinin altına leke açıcı tedavi ürünlerini uygulamaktır. Yaklaşık 1 cm aralıklarla, çok ince iğne uçları ile yapılan bu tedavi yönteminin avantajları; her mevsim yapılabiliyor olması, ciltte bir soyulma etkisi yaratmaması ve beraberinde ciltte gençleşme etkisi de yaratıyor olmasıdır.
- PRP: PRP tedavisi de melazmada çok etkili olan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavide kişinin kendisinden alınan kan özel işlemlerden geçirilerek ayrıştırılır ve sarı plazma kısmı lekeli olan bölgelere enjekte edilir. Uygulaması aynı mezoterapi gibi olan bu yöntemin avantajları; her mevsim yapılabiliyor olması, kişinin kendi kanından elde edildiği için herhangi bir alerji riski taşımaması ve beraberinde cildin kalitesini arttırmasıdır.
- Dermaroller ya da dermapen: Dermaroller veya dermapen tedavileri melazma tedavisinde kullanılan diğer yöntemlerdir. Bu tedavilerde cilt altında mikrokanallar açılır, bu yolla ciltte bulunan büyüme faktörleri açığa çıkarılır ve bu kanllardan tedavi ürünleri cilt altına yollanabilir. Dermaroller tedavisi mezoterapiye benzer etkide olup, yaz mevsiminde de uygulanabilen etkili bir tedavidir.
- Lazer: Lazer tedavisi de bir diğer leke tedavi yöntemidir. Lazer tedavisinde lekeli olan bölgelere atışlar yapılmakta ve lekeli alanlar tedavi edilmektedir. Lazer tedavisi çok koyu tenlilere yapılamaz. Ayrıca yaz mevsiminin bitiminde uygulanması gereken bir tedavi yöntemidir.
Leke Tedavisinde Lazer Uygulaması
Leke tedavisinin en iyi çözümlerinden birini lazerle leke tedavisi oluşturur. Lazerde tedavide lekelerin yok edilmesi, çeşitli dalga boylarının kullanımıyla gerçekleştirilir.
Lazer ışını, leke hücrelerinde emilir ve hücrelerde ısı enerjisine dönüşür. Bu ısı enerjisiyle de leke hücrelerinin buharlaşması sağlanır. Lazer tedavisi, seanslar şeklinde uygulanır.
Böylece lazer tedavisi uygulanan kişiler, lekelerinden kurtulmuş olur ve çok daha berrak görünümlü bir cilde kavuşur.
Kuru bir cilde sahipseniz nasıl bakım yapmanıza dair bilgilere yer verdiğimiz Kuru cilt bakımı nasıl yapılır? içeriğimizde okuyabilirsiniz 🙂
Lazer ile Leke Tedavisi Uygulaması Kaç Saat Sürer?
Lazerle leke tedavisinin uygulanış süresi, kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Bu durum, lekenin cinsinin nasıl olduğuna, ciltte oluştuğu derinliğe ve kişinin cilt yapısına bağlı olarak değişmektedir.
Örneğin, çiller eğer yüzeysel oluşmuşsa bu lekelerin yok edilmesi için tek seans yetebilir fakat ciltte daha derinlemesine oluşmuş çiller için daha uzun seanslar gerekebilir.
Lazerle Leke Tedavisi Uygulanırken En Çok Hangi Ciltlerde Dikkat Edilmelidir?
Lazerle leke tedavisi uygulanırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus, bu işlemi güvenilir yerlere ve kişilere yaptırmaktır. Lazerle leke tedavisi yapılacak cihaz doğru seçilmelidir. Ayrıca cilt de tahriş edilmemelidir.
Koyu tene sahip olan kişilerde lekelenme olasılığı daha yüksek olduğundan leke tedavilerinde dikkatli olunmalıdır. Çok kılcal damara sahip olan ve ciltleri hassas olan kişilerde de yine işlem uygulanırken dikkat edilmelidir.
Lazerle Leke Tedavisi Uygulandıktan Sonra Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Lazerle leke tedavisi uygulatan kişilerin mutlaka güneş ışınlarından kendilerini korumaları gerekir. Güçlü güneş ışınlarına maruz kalan kişilerde maalesef tedavi edilen lekelerin yeniden oluşma ihtimali vardır.
Ayrıca lazerle leke tedavisi uygulatan kişilerin ciltlerine yapacakları bakıma da özen göstermeleri gerekmektedir. Cilt temizliğini sağlamak için de alkol içermeyen ürünler kullanılmalıdır.
Özenle hazırlamış olduğumuz En İyi Göz Çevresi Kremleri içeriğimiz sizi bekliyor!
Leave a Reply