Göz çizdirme fiyatları tablosuna gelmeden önce göz çizdirme terimi aslında lazer göz ameliyatı ortaya çıkmadan önce miyop ve astigmat gibi tedavilerde kullanılan yöntemi açıklamaktadır.
İçindekiler
Günümüzde miyopi, hipermetropi ve astigmat tedavisinde sıklıkla kullanılan excimer lazer kelimesi yerine neden göz çizdirme ameliyatı denildiğini biliyor musunuz?
Lazer göz ameliyatı ortaya çıktıktan sonra ise halk dilinde göz çizdirme ifadesi değişmemiş ve lazer göz ameliyatının yerine kullanılmaktadır.
Kimlere Lazer Göz Ameliyatı Uygulanabilir?
- En az 18 yaşında olmanız gerekmektedir. Ancak bu mutlak bir zorunluluk değildir.
- Son 1 yıl içinde göz numarasında değişme olmamalıdır ya da az olmalıdır.
- Gözünüzde keratokonus, glokom (göz tansiyonu), tavuk karası (retinitis pigmentoza), sarı-nokta hastalıkları, retina hastalıkları, üveit gibi hastalıklarda uygulanması hasta özelinde karar verilmesi gereken bir durumdur.
- Göz kuruluğu olanlarda bazı lazer yöntemlerinin uygulanamaz.
- Şeker hastalığı (diyabet) bulunmamalıdır.
- Romatizmal hastalığı olanlarda kişiye özel karar verilmelidir.
- Hamile ve emziren kadınlarda uygulanması uygun değildir.
- Kornea kalınlığı ve kornea kırıcılık haritasının lazer göz ameliyatına uygun olması gerekmektedir.
Lazer Göz Ameliyatı Nasıl Uygulanır?
- Hasta lazer operasyonunun yapılacağı yatağa sırt üstü yatırılır ve başı ayrılmış olan bölgeye yerleştirilir. Hastanın rahat bir pozisyonda olması sağlanır.
- Her iki göze damla damlatılarak lokal anestezi sağlanır. Göze damlatılan damlaların gözü uyuşturma etkisi saniyeler içinde ortaya çıkar. Hasta operasyon esnasında göze dokunulduğunu hisseder, ancak ağrı duymaz.
- Göz çevresi antiseptik solüsyonla temizlenir ve sonra kurulanır.
- Göz çevresine drape adı verilen bir şeffaf örtü yerleştirilir.
- Hastanın gözüne blefarosta adı verilen ve hastanın göz kapağını kapamasını engelleyen cerrahi alet yerleştirilir. Bunu yerleştirilmesi ağrısızdır, hasta istese bile gözünü kapatamaz.
- Hasta çok heyecanlı ise ve heyecanını kontrol edemiyorsa bu durumda yatıştırmak amacıyla operasyondan 1 sata önce sakinleştirici ilaç verilebilir. Ama bu durum çok nadiren ihtiyaç duyulmaktadır.
- PRK ve No-Touch lazer operasyonları toplamda 5-10 dakika, LASIK operasyonu 10-15 dakika, smile lazer operasyonu ise yaklaşık 15 dakika kadar sürmektedir.
- Lazer operasyonunda hastanın tam karşısında bulunan bir ışığa bakması istenir. Cihazın göz derecesini düzeltmek amacıyla lazer atma süresi genellikle en fazla 20 saniye kadar sürer. Bu esnada hasta gözünü bakması gereken ışıktan ayırırsa lazer cihazı lazer atımını durdurur ve uygun bakış pozisyonunda lazere devam edilir. Yani hastanın bu gibi konularda endişeye kapılmasına gerek yoktur.
- Lazer göz ameliyatı bitiminde doktorunuz bazen gözünüze koruma amacıyla kontakt lens yerleştirebilir. Bu durumda eğer LASIK yöntemi ile göz çizdirme operasyonu yapılmışsa 1 gün sonra, PRK ya da No-Touch yöntemi uygulanmışsa bu durumda da 4-5 gün sonra kontakt lens doktorunuz tarafından muayenede alınır.
Göz Çizdirme (Lazer Göz Ameliyatı) Yöntemleri Nelerdir?
Temelde 2 farklı lazer göz ameliyatı (göz çizdirme ameliyatı) yöntemi bulunmaktadır.
Bunlar LASİK ve PRK yöntemleridir. Bunların dışındaki yöntemler aslında bu iki yöntemin farklı uygulamaları olarak değerlendirilmektedir. Örneğin halk arasında no-touch adı verilen lazer yöntemi aslında bir PRK yöntemidir ve bilimsel adı transepitelyal PRK’dır.
Leave a Reply