Elektroterapi; elektrik, ses ve ışık enerjisinin, kas ve sinir sistemi rahatsızlıklarında değişik şekillerde kullanılmasıdır. Özel cihazlar sayesinde, kasların belli noktalarına yerleştirilen Elektrotlara doğru akım verilerek uygulanmaktadır.
İçindekiler
İyileşme sürecinin hızlandırılması gereken durumlarda ve kas sinir sistemi işlevselliğinin bozulduğu ve yavaşladığı durumlarda gerektiği şekilde kullanılmaktadır.
Elektroterapinin Uygulanma Amacı Nedir?
Elektroterapi uygulamasının oluşturduğu akımın etkisiyle, kılcal damarların genişletilmesi ve yağ yakımının gerçekleşmesi sağlanır. Dokularda meydana gelen yüzeysel ısınma sayesinde metabolizmanın hızlanması, kan dolaşımının artması ile lenfatik dolaşım sağlanır. Diğer uygulamalarla birlikte kullanılırsa iyileşme şansı daha yüksektir.
Elekroterapi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Uygulanma alanı oldukça geniştir. Ağrılı durumlar, romatizmal hastalıklar, fizik tedavi uygulamaları, kas zayıflıkları, miyalji, selülit, bölgesel yağlanma, elastikiyet kayıpları ve benzeri pek çok durumda Elektroterapi yöntemi uygulanmaktadır.
Elektroterapinin Estetik Amaçlı Uygulama Alanları
Estetik amaçlı pek çok uygulama alanı vardır. Göğüs, göbek, kalça, yüz, karın, basen, popo, simit bölgesi incelmesi ve sıkılaşması amaçlı elektroterapi uygulaması yapılmaktadır.
Elektroterapi Akım Çeşitleri
Doğru akım; dokularda kimyasal değişikliklere yol açarak iyileşmeyi hızlandırır. Alçak Frekanslı Akımlar; kas ve sinir liflerini uyararak kaslardaki kasılmaları veya ağrının giderilmesini sağlar. Orta Frekanslı Akımlar; pratikte uygulanan akımlardır. Kolayca cildi geçerek doku içinde alçak frekanslı akım haline gelerek sinir ve kas liflerini uyarır.
Bölgesel fazlalıklar ve deforme olmuş kaslar için elektroterapi; Elektroterapi kaslara egzersiz etkisi yapar; deforme olmuş kas ve dokuları sıkılaştırıp toparlar. Kasların aktif hareketi sayesinde fazla yağların yakımını arttırarak incelme sağlar. Hasta, 3. seanstan sonra sonuçları görmeye başlar. Bu sebepten konunun takibi çok önemlidir. Kaç kilo verildiği, yağın ne kadar gittiği ve kas oranının ne kadar arttığı her hafta vücut analizi yapılarak belirlenir. Düzenli yapılan analiz ve ölçümler kişinin motivasyonunu ve disiplinini sağlamak açısındanda önemlidir..
Elektroterapi cihazının çalışması; Bu cihazlarda 16-24 elektrot ucu mevcuttur. İncelmesi ya da tedavisi istenen bölgelere bu uçlar yapıştırılır ve kademeli olarak elektrik şokları verilir. Bu uygulamanın diğer bir avantajı da çok sayıda elekrot ucu olduğu için vücudun birden fazla yerinde kullanılarak eş zamanlı incelme ve tedavi sağlanmaktadır.
Elektroterapi Hangi Durumlarda Kullanılmamalıdır?
- Cilt yanıkları,
- doku bütünlüğü bozulmuş alanlar,
- duyu kusurlarında daha küçük akımlar uygulanır,
- kalp pili varsa uygulanmamalıdır.
Leave a Reply