Uvulopalatoplasti nedir? Horlama problemi olan kişilerin tercih ettiği Uvulopalatoplasti, horlamayı tamamen ortadan kaldırmak ya da azaltmak için küçük dile uygulanan bir işlemdir. Cerrahi işlem olan Uvulopalatoplasti, horlama problemi olanlar tarafından araştırılmaktadır. Uvulopalatoplasti nedir sorusuna yanıt verecek ve tedavi ile ilgili bilgileri ileteceğiz.
İçindekiler
Uvulopalatoplasti Nedir ?
Bu işlem sırasında küçük dilin bir kısmı lazer ile çıkarılır. Bu sayede küçük dil kısaltılır ve horlamanın etkisi azaltılmış olur. Aynı zamanda uyku esnasında daha rahat uyku için tercih edilen bir yöntemdir.
Uyku apnesi, solunum yollarında zorlanma ve horlama problemi olan kişiler, Uvulopalatoplasti tercih eder. Lokal anestezi eşliğinde yapılan bu işlem, en fazla 30 dakika sürmektedir. Genel olarak lazerden yararlanılır ve küçük dil önceden belirlenen boyutlarda kısaltılır. Anestezi sayesinde herhangi bir acı ya da ağrı hissetmezsiniz.
Horlama problemi yaşayanlara uzmanlar tarafından önerilen birkaç tedavi yöntemi vardır. Bunlar; damak düzeltme ve küçük dil kısaltma işlemidir. Sizin için hangi işlemin daha uygun olacağını cerrah tarafından belirlenecek ve ona göre çalışma yapılacaktır.
[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Burun ameliyatı sonrası enfeksiyon belirtileri nelerdir?[/box]
Uvulopalatoplasti Riskleri Nelerdir?
Kanama
Uvulopalatoplasti küçük bir kanama riski taşır. Ciddi kanamayı önlemede önemli bir faktör, ameliyattan en az iki hafta önce ve sonra aspirin, NSAID’ler (ibuprofen, Advil®, Motrin®, naproksen veya Aleve® gibi), vitamin takviyeleri veya bitkisel ilaçların kullanımından kaçınmaktır. Kanama olursa hastalar derhal doktorlarına haber vermelidir. Kanamayı kontrol etmek için poliklinikte veya ameliyathanede gerçekleştirilen başka bir prosedür gerekli olabilir. Bir çay kaşığı veya daha fazla kanamanız varsa lütfen derhal cerrahınıza bildirin. Kanama önemliyse, derhal en yakın acil servise başvurun.
Enfeksiyon
Uvulopalatoplasti sonrası enfeksiyon nadirdir ancak imkansız değildir. Hastalar genellikle enfeksiyon olasılığını azaltmak ve şişliği azaltmak için ameliyat sırasında antibiyotik alırlar. Ameliyattan sonra hastalar ağız gargaralarını kullanmamalıdır, çünkü bunların çoğu ağız çeperini tahriş edebilecek ve iyileşmeyi engelleyebilecek alkol içermektedir.
Kusma
Damak, ağzın arkası ile burnun arkası arasındaki bağlantıyı kapattığı için yutmada önemlidir. Damak ameliyatı sonrasında burun arkasına veya ara sıra burundan yiyecekler, özellikle sıvı çıkması mümkündür. Bu, bölgedeki şişlik nedeniyle birçok hastada kısa bir süre (1-2 gün) olur, ancak bu komplikasyonun kalıcı olması alışılmadık bir durumdur.
Konuşmadaki değişiklikler
Damakta yapılacak herhangi bir işlem konuşmada değişikliklere neden olabilir, ancak bu değişiklikler nadiren kalıcıdır.
Boğaz kuruluğu veya boğazda sıkışmış bir şey hissi
Damakta yapılacak herhangi bir operasyon boğazı öngörülemeyen şekillerde etkileyebilir ve bazı hastalarda kuruluk veya boğazda bir şey sıkışmış gibi hissetme olasılığı vardır. Bunlar genellikle geçicidir, ancak kalıcı olabilirler.
Boğazın üst kısmında daralma
Nadiren damak ameliyatı, aynı zamanda boğazın üst kısmı olan damak arkasında daralmaya neden olur. Bu komplikasyon, burundan nefes almayı zorlaştırabileceği gibi konuşma ve yutma ile ilgili sorunlar da yaratabilir. Bu sorunu düzeltmek için ek ameliyat gerekebilir.
Horlamaya devam
Damak ameliyatı geçiren hastaların çoğunda yüksek sesle horlama olur. Uvulopalatoplasti prosedürünün amacı horlamayı azaltmak ve obstrüktif uyku apnesini (eğer varsa) ortadan kaldırmaktır. Genellikle horlama önemli ölçüde iyileşir. Bununla birlikte, birçok hasta başarılı bir ameliyattan sonra bile bir dereceye kadar horlamaya devam edecektir.
Leave a Reply