Saç dökülmesi için hangi doktora gidilir? Sorusu birçok kişi, çeşitli nedenlerden dolayı saç dökülmesinden şikayetçi. Saç dökülmesi başladıktan sonra saç dökülmesi için hangi doktora gidilir sorusunu soran kişiler, net cevap bulamamaktadır.
İçindekiler
Bu noktada Dahiliye ya da Endokrinoloji’ye başvurabilirsiniz fakat asıl ilgilenen bölüm; Dermatoloji’dir. Dermatolog, saç köklerini analiz edecek ve belirli tahliller isteyecektir. Tahliller ve analiz sonucunda saç dökülmesinin nedeni, tamamen netleştirilmiş olacaktır. Stres, depresyon, ilaç kullanımı ve hormonal nedenlerden dökülen saçlar, çok geç kalınması durumunda tedavi edilememektedir. Saç köklerinin erkenden güçlendirilmesi gerekmektedir. Bu sayede hem daha az saçı feda etmiş olacak hem de ileride dökülmesi muhtemel saçların dökülmesini engelleyeceksiniz.
Saç dökülmesi başladıktan hemen sonra doktora gidemiyorsanız, listemizde yer verdiğimiz besinlerin tüketimi arttırmalısınız. Bu besinler, saç köklerinizi güçlendirecek ve saç dökülmesine engel olmaya çalışacaktır.
Saç dökülmesine iyi gelen besinler: Yoğurt, fasulye, mercimek, roka, nane, maydanoz, portakal, çilek, karpuz, greyfurt, ceviz ve fındık. Bunlar dışında bol bol deniz ürünleri tüketmeniz, saç sağlığı için yardımcı olacaktır.
Hangi Bölümler Saç Dökülmesine Bakar?
Hastanede hangi bölümlerin saç dökülmesiyle ilgilendiğini başlık başlık inceleyelim.
Dahiliye Saç Dökülmesine Bakar mı?
Dahiliye saç dökülmesi için bakabilir evet kan tahlilleri ile değerlendirme yapabilir, tedaviye başlayabilir ve gerekirse dermatoloji bölümüne de yönlendirme yapabilir.
Dermatoloji Saç Dökülmesine bakar mı?
Dermatoloji saç dökülmesine bakar mı sorusuna kesin ve net cevap olarak evet dermatoloji saç dökülmesiyle ilgilenmektedir.
Saç Dökülmesi için Hangi Bölüme Randevu Alınır?
Saç dökülmesi için hangi bölüme randevu alınır sorusuna yukarıda cevaplandırmıştık. Bazı şehir veya ilçelerimizde her bölümün doktoru bulunmamaktadır. Şehrinizde veya hastanenizde bulunan dahiliye, endokrinoloji veya dermatoloji bölümüne başvurabilirsiniz.
Saç Dökülmesi İçin Hangi Tahliller Yapılmalı?
Saç dökülmesi için yapılan tahliller kişiye göre değişkenlik göstermekle birlikte demir, biotin ve çinko gibi vitamin eksikliği ya da tiroid hastalığının olup olmadığı incelenir. Bunun sonuçlarına bakılarak dökülme tipi belirlenir ve uygun olan tedaviye başlanır.
- Ferritin,
- Biyotin,
- TSH,
- T3,
- T4,
- E2,
- FSH,
- Testosteron,
- Çinko,
- Selenyum.
Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?
Saç dökülmesinden korunmak için dengeli ve düzenli beslenme en başta uygulamalıyız. Saçlarımız köklerden beslendiği için bir benzetme yaparsak ağaçlar gibi. Bu nedenle özellikle saçların gelişimi için önemli olan çinko, folik asit, biotin, B12 ve D vitamini açısından zengin besinlerin tüketimi tavsiye edilir.
Saç Dökülmesinin Altında Yatan Nedenler
Günde 100 saç telini aşan bir saç dökülme yaşıyorsanız doktorunuza gidip bu konuyu danışmanız önerilmektedir. Bu durum ihmal edildiği takdirde saçlarda seyrekliğe sebep olabilir ve ilerleyen zamanlarda kelliğe yol açabilir. Önemli olan ise saç dökülme nedenlerinin erken zamanda teşhis edilip tedavi edilmesidir.
Erken zamanda teşhis edilen saç dökülmelerinin tedavisi her zaman mümkündür. Ancak saçlar büyük oranda döküldüğü takdirde geç kalınmış olabilir. Saç dökülmesinin pek çok etkene bağlı olarak geliştiğini söylemiştik. İşte saçlarda dökülmeye neden olan bazı faktörler:
- Genetik faktörler
- Beslenme alışkanlıkları
- Mevsim geçişleri
- Stres
- İlaç kullanımı
Leave a Reply