Cilt Bakımı

Cilt Tipi Nasıl Belirlenir?

Cilt tipleri nasıl belirlenir, Cilt tipine göre bakım önerileri sorusu ile Estetisyen Doktordayız!

Cilt tipleri kişiden kişiye değişkenlikler gösterir kısaca herkesin farklı bir cilt yapısı vardır. Her farklı cilt yapısına göre de farklı cilt bakımları vardır. Peki cilt tipi nasıl belirlenir? Hangi cilt yapısına hangi maske yapılmalıdır?

Cilt Tipini Belirleyen Kriterler Nelerdir

Cilt tipi, kişiden kişiye farklılık gösterir. Her cilt benzersizdir; özellikleri, sorunları ve ihtiyaçları birbirinden farklıdır. Ciltteki yağ ve sebum, cilt tipini belirleyen başlıca etkenlerdir. Bunlar dışında cinsiyet, yaş ve kalıtımsal faktörler de cilt tipininin belirlenmesinde rol oynayan diğer kriterlerdir.

Cilt Tipi Nedir?

Cilt tipi nedir sorusuna aşağıda ki başlıklarla detaylı bir şekilde açıklayacağız fakat açıklamadan önce bilgilendirmemiz gerekenleri okumanızı istiyoruz.

Cilt tipleri kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Farklı her cilt yapısına göre temizlik ve bakım yolları değişkenlik gösterir. Cilt bakımı ve temizliği oldukça önemlidir. Bu açıdan cilt yapımızı mutlaka bilmemiz gerekir. Bu doğrultuda yapılan bakımlar hem daha sağlıklı hem de istenilen sonucu elde etmemizi sağlar.

Cilt tipleri; kuru cilt, yağlı cilt, karma cilt ve normal cilt olarak 4’e ayrılırlar.

Normal Cilt

Eğer normal bir cilt tipine sahipseniz oldukça şanslısınız demektir. Normal ciltler hafif gergin, pürüzsüz ve cilt rengi canlıdır. Ayrıca bu ciltler de karışıklığa rastlanmaz.

Karma Cilt

Karma cilt en sık rastlanan cilt tipidir. Yüzün bir kısmında yağ bulunur diğer kısım ise kuru veya normal görülür. Karma ciltler de genellikle alın, burun ve çene bölgesinde yağlanma görülür. Özellikle göz kenarlarında ve yüzün başka yerlerinde kırışıklık görülmektedir.

Kuru Cilt

Kuru cilt yüzümüzü soluk gösteren cilt tipidir. Bu cilt tipini ayırt etmek aslında çok basittir. Cilt tipleri arasında en ayırt edilebilen cilt tipidir. Kuru cilt de soyulma ve pullanma, solgunluk, göz kenarlarında kırışıklık, kuruluktan çatlamış kılcal damarların kızarıklığı mevcut olur.

Yağlı Cilt

En sorunlu cilt tiplerinden birisi yağlı ciltlerdir. Sürekli bakım yapılması gerekir.  Yüzdeki yağ oranı çok fazla olur ve bu da siyah nokta sivilce fazlalığına sebep olur. Burun üzerindeki gözenekler geniştir ve yüzde kızarıklık mevcut olur. Bakımı yapıldığı sürece muazzam bir cilt tipidir. Işıltılı bir görünüm katar.

Cilt Tipi Nasıl Belirlenir?

Cilt tipleri iki basit yöntemle belirlenebilir. Cilt tipinizi kabaca anlamak için parmak uçlarınızla yüzünüzün çeşitli bölgelerine dokunun. Yanaklarınıza, alnınıza, çenenize ve burnunuza dokunduğunuzda sebum oranı fazlaysa, cilt tipiniz yağlı; az ise normal, yok denecek kadar az ise kurudur. Yüzünüzde hem kuru hem de yağlı bölgeler tespit ediyorsanız karma cilde sahipsiniz demektir.

Diğer bir yöntem ise kağıt mendil yardımı ile uygulanır. Sabah kalkıldığında temiz bir kağıt mendil ile yüz hafifçe silinir. Eğer kağıt da çok fazla yağ kalıntısı varsa, bu yağlı bir cilde sahip olunduğunun göstergesidir. Yağ kalıntısı yoksa kuru cilt, hafif nemli ise normal cilt, bazı bölgeleri yağlı ise karma cilt olarak nitelendirilebilir. Cilt tiplerinin özelliklerini bilmek, cilt tipi belirlemede iş kolaylaştırır. Cilt tiplerinin özelliklerini şu şekilde açıklayabiliriz.

Cilt Tipimi Nasıl Anlarım?

Cilt tipleri ve temel özellikleri ile cilt bakımındaki önemli noktalar hakkında yeteri kadar bilgi verdiğimize göre şimdi sıradaki soruya geçelim:

Hangi cilt tipine sahibim?

Bu soruya kesin bir cevap verebilmek için cilt tipi analizi yaptırabilirsiniz. Uzmanlar tarafından yapılan cilt tipi belirleme analizleri ile kısa sürede cilt tipiniz hakkında detaylı bilgiler edinebilirsiniz. Bu şekilde cildinizin ihtiyaçlarını da doğru şekilde anlayabilirsiniz.

Ciltte aşırı kuruluk, dehidrasyon, tahriş ve güneş hasarı varsa cilt tipi testi, dermatoloji uzmanları tarafından tedavi sürecinin şeklini belirlemek amacıyla da yapılır.

Uzmanlar aracılığı ile analizler yaptırarak, cilt tipim ne sorunuza yanıt bulabilirsiniz. Buna ilave olarak, cildinizi tanımaya ve anlamak çalışmak da uygulanabilir bir yöntemdir. Cildinizi doğru değerlendirebilmek için kendinize basit sorular sorabilirsiniz:

  • Cildimin nem ihtiyacı ne düzeyde?
  • Sabah uyandığımda cildim nasıldır?
  • Sivilce ve siyah nokta durumum ne?
  • Parlaklık, kaşıntı, kızarma, kırışıklık ve gerginlik hislerinden en çok hangisini yaşıyorum?
  • Cildime dokunduğumda ne hissediyorum?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *