Estetik Cerrahi

Çene Eklemi Cerrahisi Nedir? 2023

Çene Eklemi Cerrahisi nedir? Kronik seyirli ya da kısa vadeli olarak gerçekleşen çene eklemi rahatsızlıkları, birçok konuda rahatsızlık vermektedir. Depresyon, zor diş çekimi, stress ve travma bu hastalıkta fazlasıyla etkilidir. Her şeyden önce hastanın birçok anlamda analiz edilmesi ve doğru tedavi yöntemi seçilmesi gerekmektedir. Bu noktada genel muayene, yemek ile ağrı ilişkisi, psikolojik nedenler ve ağrının azaldığı zamanlar gibi birçok konu değerlendirilmelidir.

Ağız ve Diş, Çene Cerrahisi Nedir?

Oral ve maksillofasiyal cerrahi olarak da isimlendirilen ağız, diş ve çene cerrahisi, yüksek eğitimli bir diş cerrahı tarafından gerçekleştirilen operasyonlardır. Yüz, çene ve ağızla ilgili hastalıkların tedavisi, yaralanmaların veya kusurların düzeltilmesi bu birimde yapılan işlemlerdir.

Ağız, Çene Cerrahisi Ne Yapar?

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Bölümünde; ağız içinde yer alan dil, yanak, dudak, tükürük bezleri gibi bütün yumuşak dokuların; diş, çene ve çene eklemlerini kapsayan tüm hastalıkların tanı ve cerrahi tedavileri gerçekleştirilir.

Çene Eklemi Cerrahisinin Riskleri Nelerdir?

Bu noktada çeneden ses gelmesi ve diş gıcırdaması şeklinde şikayetler ile karşımıza çıkan hastalar, kesinlikle plastik cerrahtan destek almalıdırlar. Konuyla ilgili  bilgisi  olmayan hastalar, diş hekimi ve ortopedi uzmanı gibi birçok farklı doktora giderler. Çene eklemi cerrahisi ve tedavisi için başvurulması gereken kişi; plastik cerrahtır. Plastik cerrah, gerek duyması durumunda ortodonti uzmanı ile çalışır ve hastalığın tedavisi için ortak çalışma yürütülür.

Plastik cerrah, tedaviye başlamadan önce eklem için MR ister ve MR sonucuna göre tedavi yöntemi belirlenir. Bu noktada ağrının ve sesin zamanlaması ya da varlığı, tedavi yöntemini direkt olarak etkilemektedir. Tedaviler sonucunda gerek duyulursa ameliyat önerilmekte ve tercih edilmektedir.

Açık eklem cerrahisi diğer prosedürlerden daha fazla risk içerir ve olası risk ve komplikasyonlar konuşulduktan ve ameliyattan beklenen faydalar tartışıldıktan sonra çok dikkatli bir şekilde karar alınmalıdır.

Kanama, enfeksiyon, sinir hasarı (yüzün motor sinirinin belirli dallarında meydana gelebilecek hasar nedeniyle hareketsizlik), işlem sırasında oluşabilecek istenmeyen kırıklar, dişsel kapanışın bozulması ve tekrarlayan ameliyat ihtiyacı olası komplikasyonlar arasındadır. Çene ameliyatından sonra eklemde ve çevresinde ağrı veya baskı olması ve kulak ağrısı oldukça normaldir. Bu durum çenenizin yeni konumundan dolayı oluşan basınçtan kaynaklanır ve genellikle 2 ila 3 hafta içinde kaybolur.

Çene Eklemine Hangi Bölüm Bakar?

Bunun yanı sıra Çenemde Ağrı Var Hangi Doktora Gitmeliyim diye araştırma yapanların sonraki süreçte gittikleri doktorlar genellikle diş hekimi çene cerrahı olduğu ortaya çıkmaktadır.

Çene Eklemi Kireçlenmesi Belirtileri

Çene eklemi rahatsızlığı bir gecede ortaya çıkmaz. Zaman içerisinde yavaş yavaş belirtiler verir ve tedavi geciktirilir ise bu belirtiler zamanla daha ciddi durumlara kadar gidebilir.

  • Çeneyi açarken klik sesi
  • Esnerken çenenin takılması
  • Sabahları çenenin zor açılması
  • Yemek yerken kulak bölgesinde ağrı
  • Boyun ve sırt ağrıları (özellikle bayanlarda) gibi durumlar genel belirtileri arasındadır.

Çene eklemi şikayetim var, nelere dikkat etmem gerekir?

  • Özellikle üç hafta boyunca yumuşak gıdalarla beslenmek
  • Aşırı esneme hareketlerinden kaçınmak
  • Yüz üstü yatmamak
  • Dudak yeme gibi alışkanlıklardan vazgeçmek
  • Sabahları sıcak havlu ile eklem bölgesine kompres yapmak
  • Mümkün olduğunca stresten uzak durmak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *